Arkitektur

En upphöjd mancave: The Skysphere

En upphöjd mancave: The Skysphere


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Jono Williams är en driftig grafikdesigner och plastingenjör i Nya Zeeland. Han driver också sitt eget IT-företag och har en examen i Computer Graphic Design. Under de senaste tre åren har han utvecklat ett ytterligare intresse för maskinteknik.

Jono har tidigare utvecklat en struktur som heter Treebach, som byggdes med hjälp av en grupp vänner i Palmerston North, Nya Zeeland. Treebach sattes mestadels under kvällstid, i mörker, på grund av att byggarna hade heltidsjobb. Den byggdes till stor del av donerade material eller skrot från Jonnos familjegård och kostade bara 1700 USD att bygga.

Den ursprungliga avsikten var att bygga ett trädhus av något slag, antingen en struktur i ett träd eller upphängd mellan två eller flera träd. Nackdelarna med denna idé blev uppenbara under flera månader då Jono brydde sig med olika mönster för att försöka producera en design som skulle vara helt robust, klarar höga vindar och trädens naturliga tillväxtcykel. Så småningom dödade han hela idén och utvecklade en design för en struktur som stöds av en enda stålpelare.

Strukturen har ett 360-gradersfönster som är perfekt för synlighet. Polykarbonatfönstret är 2 meter högt och har en omkrets på 14 meter. Vardagsrummet är möblerat med specialbyggda möbler och belyses av flerfärgade LED-lampor. Den har också en röststyrd öldispenser.

Ljusen, tillsammans med solpanelerna, var specialbyggda i Kina. En utmaning som Jono var tvungen att övervinna angående fönstret var polykarbonatets tendens att krympa och expandera mer än stål, vilket innebar att han var tvungen att utforma ett speciellt tätningssystem med 2-tums flexibilitet. Det finns en dörr som öppnas automatiskt när temperaturen når 30 grader och stängs igen vid 20 grader C. Det finns dock ingen värme ännu, att döma av några av konversationerna på Jonnos Facebook-sida.

När det gäller teknik drivs Skysphere med solpaneler ovanpå kupolen med de flesta elektriska enheter som styrs via smartphone med Android-appar, inklusive belysning, dörråtkomst och underhållning.
För privatlivet var hans ursprungliga plan att täcka fönstren med ett elektroniskt filmöverdrag. Detta skulle ändras från ogenomskinligt till transparent beroende på strömförsörjningen. Detta har dock inte installerats ännu.

Den ursprungliga planen innehöll också en stor hydraulisk kolv med en hiss på den, men kostnaden för att installera detta innebär att en stege för närvarande måste göra. Jonno använder ett rep- och remskivsystem för att flytta föremål in och ut ur bostadsutrymmet. Tornet tänds inuti av en LED-remsa som också innehåller tornets ledningar.

Materialkostnaderna för projektet har hittills uppgått till 50 000 dollar. Kostnaden i termer av tid var cirka 3000 timmar av DIY med Jonno att lära sig mycket av de färdigheter han behövde för att bygga strukturen när han gick vidare.

Skysphere imponerar verkligen besökare på Jonnos blogg och Facebook-sida, och det verkar som om andra också vill ha en. Det här är en idé som verkligen hämtar.


Titta på videon: Modern Mountain House With Man Cave (Februari 2023).